flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спростування інформації

20 березня 2019, 12:12

15 березня 2019 року опубліковано статтю на інформаційному порталі «Громадське. Волинь» та «Волиньpost» під назвою «Як судили і «відмазували» п’яних водіїв на Волині у 2018-ому».

16 березня 2019 року вказану інформацію опубліковано також в соціальній мережі «Fаcebook» в групі «Район.Маневичі», а 18 березня 2019 року – на інформаційному порталі «Конкурент» під назвою «Які суди на Волині найчастіше "відмазують" п'яних водіїв (інфографіка)».

Вважаючи поширену в згаданій статті інформацію неповною та необ’єктивною, з метою реалізації нашого права на відповідь та права суспільства на достовірну інформацію, Маневицький районний суд Волинської області вважає необхідним довести до відома громадськості наступне.

На даний час в Маневицькому районному суді Волинської області працює двоє суддів, які протягом 2018 року розглянули 135 справ про адміністративні правопорушення за ст. 130 КУпАП (тобто за керування транспортними засобами особами в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння або відмови особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного або наркотичного сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції), з них 31 справа закрита провадженням у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.

Зокрема, суддею Токарською І.С. за минулий рік було розглянуто 64 справи про адміністративні правопорушення за ст.130 КУпАП, з них 22 – закриті провадженням з різних причин, а саме:
− 9 справ надходили до суду від органів поліції через тривалий період з моменту складення протоколів;
− у 6 справах до суду надходили клопотання правопорушників про відкладення справи розглядом у зв’язку з перебуванням на лікуванні і поданням підтверджувальних документів;
− у 4 справах причиною тривалого розгляду стало повернення рекомендованих листів АТ «Укрпошта» з відміткою «за закінченням встановленого строку зберігання». Слід зазначити, що систематичне порушення правил судових повісток «Укрпоштою» стало підставою для постановлення Верховним Судом 23 січня 2019 року окремої ухвали, оскільки практика пересилання поштових повідомлень, яка склалася в «Укрпошті» призводить до суттєвих зловживань процесуальними правами з боку недобросовісних учасників судових спорів з метою затягування розгляду у судах, уникнення участі у судових засіданнях.
− у 1 справі провадження закрито, відповідно до ч.5 ст.38 КУпАП, оскільки органами поліції було складено протокол про адміністративне правопорушення зі спливом місячного строку з дня прийняття рішення про закриття кримінального провадження;
− ще 2 справи були закриті провадженням у зв’язку із закінченням строку притягнення до адміністративної відповідальності, оскільки адвокатом заявилися клопотання про виклик в судове засідання свідків та витребуванням додаткових доказів у справі.

Вважаємо необхідним також повідомити, що суддями вживаються різні заходи з метою оперативного розгляду справи, зокрема, надсилаються відповідні запити у лікувальні заклади для з’ясування чи перебуває правопорушник на лікуванні і чи встановлений діагноз перешкоджає його участі у судовому засіданні, а також для вручення судових повісток залучаються дільничні інспектори Маневицького відділу поліції.

Хочемо зазначити, що суд поважає роль ЗМІ у висвітленні діяльності судової системи. Втім, звертаємо увагу на обов’язок журналіста подавати для публікації об’єктивну і достовірну інформацію, як того вимагає законодавство України. Тому, розуміючи вагомий вплив ЗМІ на формування громадської думки, з метою поширення об’єктивної, перевіреної та всебічної інформації про роботу суду, пропонуємо надалі звертатися до прес-служби Маневицького районного суду Волинської області.

Прес-служба суду