flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як захистити свої персональні дані

13 лютого 2024, 15:57

Відповідно до Конституції України не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Права суб’єкта персональних даних закріплені у статті 8 Закону України «Про захист персональних даних». Вони налічують 13 пунктів. Особисті немайнові права на персональні дані, які має кожна фізична особа, є невід'ємними і непорушними.

Особа, яка обробляє Ваші персональні дані, називається володільцем персональних даних. Це можуть бути підприємства, установи і організації усіх форм власності, фізичні особи-підприємці тощо.

Якщо Ви вважаєте, що Ваші персональні дані обробляються неправомірно, Ви, як суб'єкт персональних даних, маєте право пред’явити вмотивовану вимогу такому володільцю персональних даних щодо заборони обробки своїх персональних даних (їхньої частини) та/або зміни їхнього складу/змісту.

Така вимога розглядається володільцем впродовж 10 днів з моменту отримання. Якщо за результатами розгляду такої вимоги виявлено, що персональні дані суб’єкта (їхня частина) обробляються незаконно володілець припиняє обробку персональних даних суб’єкта (їхньої частини) та інформує про це суб’єкта персональних даних. Якщо за результатами розгляду такої вимоги виявлено, що персональні дані суб’єкта (їхня частина) є недостовірними, володілець припиняє обробку персональних даних суб’єкта (чи їхньої частини) та/або змінює їхній склад/зміст та інформує про це суб’єкта персональних даних.

У разі, якщо вимога не підлягає задоволенню, суб’єкту надається мотивована відповідь щодо відсутності підстав для її задоволення.

Оскаржити незадоволення Вашої вмотивованої вимоги Ви можете до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або суду з наданням підтверджувальних матеріалів (скріншотів або фото, копій вмотивованої вимоги та відповіді, яку оскаржуєте тощо).

Водночас, якщо Ви зазнали шахрайських дій з використанням Ваших персональних даних, Вам необхідно подати заяву до поліції.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини